[Boek] (R)evolutie van Werk: de toekomst is al begonnen

Future next exit blackandwhiteWe staan aan de vooravond van de (digitale) kennisrevolutie, die van invloed is op hoe wij werk organiseren. De eerste toekomstige organisaties zijn vandaag al zichtbaar: plattere structuren,  de veranderende rol van leidinggevenden, transparantere communicatie, belonen voor resultaat in plaats van inspanning, collega’s die elkaar beoordelen… om er maar een paar te noemen.  Daarmee ontstaat er een tweedeling: organisaties die deze ontwikkelingen omarmen en organisaties die denken dat deze ontwikkelingen (nog) niet op hen van toepassing zijn. Voor beide groepen is (R)Evolutie Van Werk een interessant boek om te lezen. Voor de ‘aanhangers’ om hun eigen visie aan te scherpen. Voor de ‘critici’ om te kijken of de huidige (verouderde?) structuren en processen inderdaad wel ‘future-proof’ zijn.
 

Je moet Trends wel willen zien

Maar dan moet je de huidige ontwikkelingen en trends wel willen zien en proberen te vertalen naar jouw organisatieomgeving. Denk aan de drang naar duurzaamheid en de zoektocht naar zingeving, het steeds transparanter worden van de wereld met fundamenteel andere en intensievere samenwerkingsverbanden, de opkomst van  Prosumers (de professionele en/of producerende consument) en ZP’ers (zelfstandig professionals), de Worker (mensen met meerdere banen) en de verschuiving naar betaling van resultaat (in plaats van inspanning) en het toenemende vertrouwen in personen (boven organisaties of instituten) al dan niet aanbevolen door ‘vrienden’.

Duizelt het je al voor de ogen? Gelukkig zet Van de Haterd deze ontwikkelingen allemaal even op een rijtje en maakt een vertaalslag naar de wereld van werk.


Toekomstlijnen
Want die wereld van werk is wel degelijk aan het veranderen. Hoewel  sommigen hun ogen hiervoor sluiten en krampachtig vasthouden aan het oude, zijn deze veranderingen of ‘toekomstlijnen’ in de periferie al zichtbaar. Een aantal vind ik met name interessant:

Het aantal Zelfstandige Professionals en Externe Werknemers (wat precies het verschil is lees je in het boek) is groeiende. Aan de ene kant zorgen zij voor flexibele expertise, mankracht etc. die maken dat organisaties succesvol kunnen zijn. Aan de andere kant kunnen zij ook een concurrerende bedreiging voor de organisatie vormen. Hoe dan ook, zij maken dat de structuur en de processen van organisaties veranderen. Dit zien we terug in organisaties die niet alleen werken met een flexibele schil, maar juist met een Flexibele Kern – een kern die niet verbonden is aan een specifieke afdeling maar op projectbasis daar werkt waar nodig. En dat heeft natuurlijk zijn beslag op leidinggeven. Zelfmanagement komt hiermee weer in de picture en Situationeel Leiderschap – of Contextueel Leiderschap zoals ik het liever noem- zorgt er voor dat afhankelijk van de situatie (context) een  leider opstaat. Met de gelegenheidscombinaties van Zelfstandige Professionals en Flexibele Kernen die waarde toevoegen waar en wanneer nodig, wordt het overleven van de organisatie ondergeschikt: de acceptatie van de Tijdelijkheid van Organisaties. Daarnaast zullen veel ‘oude’ organisaties deze ontwikkelingen überhaupt niet overleven.

Toekomstmuziek? Vaag  geklets? Er worden meer dan voldoende voorbeelden in het boek aangedragen om te illustreren dat de toekomst vandaag al begonnen is. En dat je slechts goed om je heen moet kijken om dat te willen zien.

 

Evolutie gaat vaak sneller dan verwacht
Bovendien gaan die ontwikkelingen sneller dan verwacht. Zoals beschreven in een mooie quote uit het boek:

“Er is een groot aantal trends die onze maatschappij  langzaam veranderen. Dit is altijd een evolutionair proces, dat niet van vandaag op morgen, maar gedurende enkele jaren plaats heeft. Toch gaat het vaak sneller dan menigeen verwacht… Dat wat zich nu in de periferie bevindt, kan mainstream worden”.

 

Verwachtingen & Toegevoegde Waarde
Verwacht in dit boek geen uitgebreide beschrijving hoe dé organisatie van de toekomst er uit komt te zien, want bestaat  die eigenlijk wel? Wat je wel kunt verwachten is een mooi overzicht met inspirerende voorbeelden van de toekomst die nu al zichtbaar is. De verdere toegevoegde waarde van dit boek zit hem wat mij betreft in de reflectievragen aan het einde van de hoofdstukken. Voor de ‘aanhangers’ zal dit leiden tot een feest van herkenning: ‘Gelukkig, ik ben niet de enige die er zo over denkt’.  De ‘critici’ zullen denken. “Die vragen zijn niet op onze organisatie van toepassing, het is een hype die dus wel overgaat ’. Ik zou  deze laatste groep willen uitdagen om kritisch naar deze vragen te kijken vanuit de gedachte dat de geschetste ontwikkelingen juist geen hype zijn, maar onomkeerbaar en dus wel degelijk een impact op de organisatie gaan hebben .

Evolutie of Revolutie? Kijk goed om je heen, want ”de toekomst is al begonnen, zij is alleen nog niet wijdverspreid”.

 

Advertenties

Over dianarussohrbp

Ik ben een zelfstandige HR Business Partner en ik adviseer en ondersteun organisaties op het gebied van Employer & Internal Branding, Medewerker Engagement, HR & Social Media (de bijbehorende verandertrajcten) en De Nieuwe Organisatie.

Geplaatst op 2 februari 2013, in Organisatie van de Toekomst. Markeer de permalink als favoriet. Een reactie plaatsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: