Vervagende Organisatiegrenzen #100Words #HRthoughts

Net Ian SaneSocial media legt een virtueel universum bloot en maakt dat de grenzen van organisaties vervagen: de grens tussen de organisatie en de buitenwereld, maar ook de grenzen tussen afdelingen, binnen teams en zelfs de grenzen van functies en verantwoordelijkheden.

Juist doordat medewerkers in dit Postmoderne tijdperk steeds meer met elkaar, maar ook met personen en entiteiten buiten de organisatie in verbinding staan, stroomt kennis vrijer door de organisatie en wordt de samenhang tussen onderwerpen en organisatieonderdelen zichtbaarder. Dit resulteert onder andere in toegenomen innovatiekracht en hogere productiviteit.

Waarom proberen sommige organisaties deze ontwikkelingen dan toch tegen te houden?

 Fcc: Ian Shane

Advertenties

Over dianarussohrbp

Ik ben een zelfstandige HR Business Partner en ik adviseer en ondersteun organisaties op het gebied van Employer & Internal Branding, Medewerker Engagement, HR & Social Media (de bijbehorende verandertrajcten) en De Nieuwe Organisatie.

Geplaatst op 18 april 2013, in 100 words HR thoughts en getagd als , , . Markeer de permalink als favoriet. 2 reacties.

  1. Hallo Diana, ook in mijn organisatie stroomt kennis vrijer, tussen afdelingen en met andere organisaties. Deze organisaties willen dit stimuleren maar er lijkt een probleem te ontstaan nu ze dit ook willen organiseren. Het blijkt plotseling veel moeilijker en inefficiënt. En het lijkt een contradictie te zijn. Ik begrijp wel dat organisaties graag grip willen houden en willen sturen maar dat kan dan contraproductief zijn. De organisatie op zich heeft natuurlijk ook geen baat bij vervagende grenzen, zelfs al past het in hun doelstelling.

    • Hallo KlaasJan, dank voor je reactie. Ik zie inderdaad wel vaker in de praktijk dat oude structuren het nieuwe proberen te omarmen, maar dan toch in de valkuil stappen van oude controle en beheersmechanismen. Wat bedoel je met je met laatste zin “organisatie heeft geen baat bij vervagende grenzen”?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: